22.4.08

Sorata och andra skumma saker


Foto: Joel Alvarez
Utanför hotellet i Sorata

Foto: Joel Alvarez
Vägen dit är inte den roligaste att åka på. Härliga stup på några km som fallhöjd. Men det är tur att det finns vägräcken. :)

Första delen av helgen fick jag för mig att dra iväg till en liten by vid namn Sorata. Byn ligger några timmar ifrån La Paz och ligger på en lägre höjd och är omringad av berg, detta betyder att det är varmare där och att man får slåss med sandflugor. Annars är stället väldigt lugnt av sig och turisterna springer runt där som vanligt. En natt där räckte och sen blev det dags att åka hem till La Paz.

I La Paz har vi nu skrivit på kontrakt för den lägenhet vi ska bo i under maj-månad. Allt är sig likt här, demonstrationer nästan varje dag, frukost på Alexander och så arbeta på kontoret uppe i El Alto. Helgen har annars varit lugn, träffade på några andra praktikanter, från Norge. Vi har samma organisationer att jobba med och har på så sätt lärt känna varandra. Efter en härlig middag åkte vi till ett uteställe som heter Mongo´s. Det är i alla fall tur att musiken och lokalen är bättre än namnet. Där tillbringade vi resten av kvällen och dagen därpå fick vi för oss att ta oss till Zona Sur och hyra fyrhjulingar. Det var verkligen inte dumt alls, inte haft så roligt på länge. Tjejerna hyrde hästar men ville inte tävla mot oss.

Idag träffade vi på en märklig figur inne i stan. Vi gick som vanligt nära Pradon när en man kommer fram till oss, smutsig, klädd i nästan trasor och utan skor. Han frågar först om vi pratar engelska och berättar sedan att han är från New York och just blivit utsläppt ur det ökända fängelset San Pedro här i La Paz. I hela sex år hade han suttit inne men hade nu blivit frisläppt. Han var klädd i trasor men såg så glad ut, frågade oss om vi hade några mynt att avvara till ett telefonsamtal. Vi gav honom några bolivianos och han tackade ett dussintals gånger. Fick även höra att det var pga. ett knarkberoende som han hade fängslats. I samma fängelse som en svensk satt inne i för ett par år sedan. Det skrevs till och med en bok i Sverige om denne svensk, kan verkligen rekommendera den att läsa. Bland de bästa böcker jag har läst. "El Choco" heter den och vi får följa en svensk som fått i uppdrag att smuggla ut knark ur Bolivia. Men han blir tagen och hamnar på San Pedro. Fängelset där fångarna bestämmer och där knark är lättare att få tag på än mat. Det intressanta är att detta fängelse ligger mitt inne i stan. Det finns en turistgata, tvätterier och går man längre fram så ser man en väldigt fin park och över gatan börjar murarna. Man ser beväpnade poliser som omringar murarna och allt det här mitt inne i La Paz centrum.

Inga kommentarer: